belakang tabir

Selasa, 18 September 2012

ROJAK BUAH CIK MARIA...

Alahai tetibe lak aku ngase nk kongsi resepi kuah rojak campak2 aku nie..pasei ape ramei benor yg mintak resepi nye yop yong oiii.. nk kata sedep idak ler cukup ler lepaih tekak sendiri pasei nye aku sorg aje yg makan... hihihi nakmo ckp bnyak2 moh kite cube resepi kuah rojak aku nie...

bahan-bahan

cili kering,cili padi (kalau mkn pedas mcm aku ni la)
air asam,belacan kalau yg gemor la boleh taruk petis udang (aku mmg xtaruk pun,xkenan..)
garam secukup ngase..semua bahan2 kat atas tu dikisar/diblend sampei lumat ye
 gula merah dan gula putih..
kacang tanah/biji bijan ... disangai sehingga kekuningan/keperangan (ditumbuk kasar untuk kacang)
buah buahan tempatan (kita nie org mesia..) aku pakei ape yang ade kat dapur je..nma pun rojak kan..

cara-cara

masak bahan bahan yang dikisar bersama gula merah dan gula putih sehingga masak/pekat.
potong buah2 tempatan kesukaan anda masuk kan kedalam mangkuk besar dan gaulkan rata seperti gambar di bawah...


Aku pakei kacang tanah ,letak bnyak2 sikit..selalu kalau beli kat luar xdpt kot nk merasa lebey..letak je ape yang nk lebeh,kot ye pun mintak lebey duit pun lebeh la kan...timun,sengkuang,mangga.jambu,buah amra/kedongdong segala bagai..xdek sape pun nk marah kan..kita yg buat kita yg makan...cuma 1 je yg aku xkan letak buah nenas..pantang aku tu,mmg xmkn dr kecik..so mmg xde la dalam ramuan rojak aku ni..hehe nie lg 1 gambar yg dah siap dihidang untuk dimakan SELAMAT MENCUBA KUAH ROJAK BUAH CAMPAK CIK MARIA.... ^_^ v


Nie la hasil rojak campak2 aku..hahaha sedep atau tak hurmm tekak aku je yg rasa so sedep la jadinye...hihihi
try la buat style aku nie..Apa yang penting MUDAH,SENANG dan CEPAT disediakan pastinya MALATOP!! .. terletak banyak cilipadi kuang..kuang..kuang..