belakang tabir

Khamis, 11 Oktober 2012

Asam Rebus Campur Tempoyak..


Tadaaa..Nie la Asam rebus mak mertua aku pggil..asam pedas mak aku..tp ade jugak org  panggil ni asam pindang...Ntah ler banyak nau nama tp rasa sama je..huhuhu
 Aku kalau malas gini ler gupenye..masuk je semua lam peyok rebus..pe de hal kan. janji mau ade rasa.makan nasi panas mesti mau ade ikan masin sama sambal belaca ulam ulaman yg pasti ok,bru la bertambah tambah..
Bahan  bahan asam rebus nie sama je macam kita masak singgang cuma dia tambah cili yang dikisar bersama belacan,bawang merah..pastu masuk je dalam periuk bersama ikan asam keping,garam serbuk perasa rebus.Time aku masak nie aku guna apa yang ade kat dapur, buka je frezer ade pulak tempoyak,so apa lagi aku campakkan je tempoyak tu sekali...selalu kalau mak aku masak dia mesti masukkan daun kesum.mmmm lagi menyengat la bau dia kan..yang penting mesti nak rasa masam masam pedas..kacang bendi aku mau lebeh hihihi peberet tu.. boleh juga masukkan timun kalau nak la..tp aku kurang sikit kalau timun di masak nie..buat ulam jalan la...
Ok la bebeh.. ni je yang aku nak kongsikan apa yang aku nak cakap kat sini rajin rajinlah diri anda kedapur memasak..Adioosss amigosss .......